Kuchařka Lahodně s Ellou každý den je HIT!:) Ella Woodward a její lahodné recepty vám dodají novou energii do života! Tato kniha receptů by měla být v každé kuchyni, třeba jen pro zpestření a vyzkoušení něčeho nového. Recepty jsou jednoduché, sexy a k tomu plné živin! Už jsem skoro všechny vyzkoušela, některé ingredience jsem nahradila, ale výsledek byl vždy perfektní! Recenze knihy je zde.:)
Recept QUINOA S MANDLOVÝM MÁSLEM – z kapitoly JEDNODUCHÉ VEČEŘE PRO VŠEDNÍ DNY a z podkapitoly OBILOVINY A FAZOLE VÁS ZASYTÍ je jen jedním z úžasných receptů.
QUINOA S MANDLOVÝM MÁSLEM
Ella píše: „Tuhle večeři si nejraději dávám po józe nebo po cvičení, protože je rychle hotová po tělesné námaze mne úžasně naplní energií. Směs quinoy, mandlového másla a lískových oříšků je neskutečně vydatná, takže svému tělu dobijete baterky, ještě než stihnete dojíst poslední sousto. Ale asi bych vás měla varovat – ta zálivka je opravdu návyková, takže pokud jste jako já a sníte ji ještě předtím, než se quinoa dovaří, nachystejte si raději dvě porce.“
A pozor! ta zálivka z mandlového másla – olivového oleje citrónu a chilli je opravdu návyková!:)
Ingredience na 1 porci
Na quinou
60 g quinoy
šťáva z poloviny citrónu
sůl
hrstka lískových oříšků (40 g)
polovina malé okurky
pořádná hrst rukoly
Na zálivku
2 lžíce mandlového másla
2 lžíce olivového oleje
šťáva z poloviny citrónu
polovina lžičky drceného chilli
Postup
Předehřejeme troubu na 220 °C (horkovzdušnou na 200 °C). Nasypeme quinou do kastrolu, zalijeme 250 ml vroucí vody, přidáme citrónovou šťávu a špetku soli. Vaříme asi minutu, potom ztlumíme plamen a pod pokličkou povaříme dalších 10 – 15 minut, dokud se nevstřebá všechna voda a quinoa je nadýchaná, ale ne rozvařená. Mezitím nasypeme lískové oříšky na pečící plech a pečeme asi 10 minut, nebo dokud nejsou křupavé (pravidelně je kontrolujeme, aby se nespálili). Rozkrájíme okurku podélně na čtvrtky, které pak rozkrojíme ještě napůl, takže nám vzniknou osminky. Prostřední část s jadérky odkrojíme a vyhodíme a zbytek nakrájíme na tenké plátky.
V hrnečku si smícháme ingredience na zálivku, k kterým přidáme 2 lžíce vody a špetku soli. Když je quinoa hotová, přendáme ji do mísy a přidáme lískové oříšky, okurku, rukolu, vše zalijeme dresinkem a promícháme.
Kuchařské tipy a triky
Tato zálivka se hodí ke všem obilovinám, protože jim dodá krémovou konzistenci a bohatou chuť, která okamžitě oživí každý pokrm.
Ólalá, tak to vypadá přímo božsky. Ellu mám a ráda z ní vařím, ale teprve teď mám chuť zkusit quinou s mandlovým máslem…tak snad se mi to podaří tak jako tobě. 😉
Milá Vivi, díky moc za super komentář. 😉 Věřím, že se ti quinoa s mandlovým máslem podaří. Dej vědět. 😉