Kdo jezdí směr Beroun, určitě už zná tuhle útulnou rybárnu Dominika Borovky. Kdo z vás tady ještě nebyl, zastavte se!
Sympatický majitel Dominik, moc dobře ví, co dělá. Poctivost, radost z dobře odvedené práce je na tom všem rozhodně znát.
Seženete tu vše, co k přípravě pokrmů z ryb potřebujete. Výběr je znamenitý, čerstvost a kvalita zaručená!
Dominiku, už 9 let lidé navštěvují tvojí rybárnu v Berouně. Jak to všechno začalo?
Berounskou rybárnu založil můj kamarád Zdenda. Já v ní asi rok pracoval a když mi nabídl její koupi, neváhal jsem.
Jaké ryby u tebe zákazníci můžou koupit. Mohou si objednat nějaké speciality?
Momentálně jsou mým hlavním sortimentem chlazené mořské ryby a i přesto že jsme ve středu Evropy, je právě tyhle ryby největší zájem a od sladkovodních ryb se čím dál více ustupuje.
Ale stále jsou tu zákazníci, kteří na sladkovodní rybu nedají dopustit preferují ji a jelikož jim téměř celý rok dokážu nabídnout živého kapra, rádi se pro něj vracejí.
Každý provozní den mám v nabídce 10 – 15 druhů ryb chlazených, 3 -5 druhů ryb uzených a aspoň 1 živou. Ovšem na objednávku jsem prakticky schopen sehnat vše, co se do Čech vozí.
Z vlastní zkušenosti, moc dobře vím, že ryby od tebe jsou vždy naprosto vynikající.
Prozradíš nám pár tvých zásad, jak poznat, že ryba je opravdu čerstvá?
Jsem prodejce ryb, takže to hlavní co můžu pro svoje jméno udělat je nakupovat jen ryby v nejlepší kvalitě a toho se taky držím.
Raději budu mít poloprázdný pult hezkých ryb, než plný s těch, které už mávají ploutví na rozloučenou.
Například řidič jedné firmy, u které nakupuji, se pravidelně ráno dohaduje se skladníky, co mu vydávají zboží v zaledovaných boxech, ať mu dávají jen to nejčerstvější. A to jen proto, aby ho nemusel vozit zase zpět!
Úplně to vidím, tohle znám jen z filmů. Třeba z Koření života, kde Catherine Zeta-Jones osobně jde ráno
na rybí trh, kde jsou právě vyloděné ryby a „loví“ tam čerstvé siveny pro restauraci, kde je šéfkuchařkou.
Dominiku, která je tvoje nejoblíbenější ryba?
Na tuhle otázku se mi těžko odpovídá, takřka každá ryba má svojí top úpravu, ve které je pak skvělá. Ale když se nad tím zamyslím, tak pro mě je to asi větší kapr z řeky, kterého si sám chytím a na podkovy vyudím. Asi u toho potřebuju ten příběh.
Tomu naprosto rozumím. Prostě není nad to, když máš dobré jídlo spojené se zážitkem. Ať už si rybu ulovíš, nebo si prostě jen v dobré náladě užíváš samotnou přípravu. Věřím, že se tohle všechno na výsledné chuti projeví. A kterou rybu mají nejraději tvoji zákazníci?
U mě v rybárně je ze sladkovodních ryb nejprodávanější náš český pstruh duhový, ten se prodává po celý rok. Kdybych to měl počítat na prodaná kila, jednoznačně vede kapr. Taky díky Vánocům. Z mořských celých ryb se o první příčku přetahuje pražma s vlkem. A u filetů je to treska s lososem.
Zajímavé. A která ryba je v českých vodách vlastně nejvzácnější? A podle tebe nechutnější?
Ve vteřině se mi vybavil úhoř říční, jeho početnost se v našich vodách stále snižuje a jeho pevné, tučné maso je vhodné pro delší tepelné úpravy, je zkrátka famózní.
Tak to musím ochutnat! Jak často připravuješ ryby doma?
Rybu připravuji tak 1 x týdně, ale někdy třeba i 6 x. Domu nejčastěji nosím celou mořskou rybu, jako je například vlk nebo okouník mořský. Nejraději je peču s bylinkami a vždy přidám opravdu hodně kvalitního olivového oleje. Rád peču ryby celé, při vyfiletování totiž přijdou o dobré části, které se vyhodí.
Na Tetínských farmářských trzích jsi připravoval dobroty. Co to bylo? U tvého stánku byla pořád fronta!
Rozhodl jsem se pro rybí salsicciu, tedy domácí neuzené rybí klobásy, které sám vyrábím, a lososa s wakame salátkem. Tyhle 2 pokrmy jsem připravoval na grilu. Jako další jsem vymyslel takovou tu Třeboňskou klasiku – kapří hranolky.
Jo to je klasika. V Třeboni voní kapří hranolky skoro na každém rohu. Baví mě objevovat nová místa, chutě a vůně. Poznávat kraj všemi smysly.
Co ty? Cestuješ rád? Máš nějaké vysněné místo, kam se chceš podívat?
Moc rád poznávám nové chutě. Láká mě Skandinávie, mám rád místa, kde je méně lidí a chladnější klima.
Ale jinak jsem moc spokojený, tam kde žiju. Co by kamenem dohodil jsou Brdy a na druhé straně Vltava. Pohoda.
Ke zdravému životnímu stylu neodmyslitelně patří dobré jídlo z kvalitních a čerstvých surovin a taky dostatek pohybu. Prozradíš nám tvůj oblíbený sport?
Momentálně je to nohejbal. Prostě taková fajn zábava k pivu a grilování.
Grilovací sezóna zdaleka nekončí. Mám pocit, že na podzim je to ještě příjemnější. Sejít se u ohně nebo okolo udírny. Co ty na to? Které rybky jsou podle tvého názoru vhodné na grilování?
Pokud grilujeme na otevřeném ohni, je jasnou volbou ryba v celku. Může to být například pstruh, siven, makrela, pražma či vlk. S takovou rybou se dobře manipuluje a zároveň ji celou dokážeme využít. Pokud jste ovšem odpůrci kostí, a tedy zastánci vykoštěných filetů, potřebujeme ke grilování rovný povrch, jako je třeba mramorová deska, pak už se ve fantazii meze nekladou a mužeme na ní dát, na co si vzpomenete.
Děkuji za rozhovor. Více o informací o téhle poctivé rybárně najdete na www.rybarna-beroun.cz nebo na Instagramu @rybarnaberoun.
Tak dobrou chuť!
Veronika
Napsat komentář